Acasă animale Cele mai inteligente 5 păsări, potrivit oamenilor de știință

Publicitate

Cele mai inteligente 5 păsări, potrivit oamenilor de știință

de Petru Manole

Oamenii de știință nu au ajuns încă la un acord asupra a ceea ce înseamnă inteligența. Acest concept este prea larg: include capacitatea de a se recunoaște pe sine ca persoană distinctă, abilitățile sociale, capacitatea de a rezolva probleme logice complicate și curiozitatea, adică setea de informații noi și de experimentare. De aceea, poate fi atât de dificil să se evalueze nivelul de inteligență al unei ființe vii. Dar se fac încercări.

În 2005, biologul canadian Louis Lefebvre a propus determinarea IQ-ului păsărilor în funcție de gradul de ingeniozitate de care dau dovadă atunci când își caută hrana. Lefebvre a studiat sute de publicații științifice din revistele ornitologice mondiale și pe baza acestora a numit cele mai ingenioase păsări. Corbii, șoimii, șoimii, șoimii, ciocănitoarele și heronii s-au dovedit a fi cele mai „inteligente” atunci când vine vorba de găsirea hranei.

Cu toate acestea, Lefebvre însuși a făcut o remarcă: ratingul întocmit de el vorbește nu atât despre măsura în care anumite păsări sunt inteligente, cât despre „inovația” lor, adică despre capacitatea de a găsi soluții non-standard.

Dacă vorbim despre diferite tipuri de activitate intelectuală, nu doar despre ingeniozitatea în căutarea hranei, așa după modelul lui Lefebvre, ratingul celor mai inteligente păsări ar putea fi diferit.

Studiile ornitologilor confirmă faptul că abilitățile mentale ale păsărilor sunt mult mai apropiate de cele ale oamenilor decât credeam până acum. Iar unele „deștepte” au abilități cognitive atât de remarcabile încât depășesc primatele, copiii mici și chiar oamenii adulți.

1. Corbii
Există motive să credem că aceste animale cu pene ar putea fi unele dintre cele mai inteligente animale de pe Pământ.

Ei pot număra până la cinci. Folosesc unelte, de exemplu bețe, pentru a culege insecte din butucii de copaci morți. Creează unelte complexe, precum extinderea lungimii unui băț pentru a ajunge la o piesă care este prea departe.

 

Abilitățile ciorilor i-au impresionat pe oamenii de știință, deoarece înainte se credea că doar oamenii și maimuțele mari sunt capabili să inventeze unelte din mai multe părți.

Și, de asemenea, aceste pene pot stabili relații cauză-efect nu mai rău decât copiii de 7 ani. Și, în general, se pare că ne studiază pe noi, homo sapiens, cu nu mai puțin interes decât noi pe ei. Cel puțin se știe că ciorile au o memorie excelentă a fețelor și că sunt capabile să se înfurie pe anumite persoane.

 

Ați putea dori, de asemenea

Publicitate